Rola mediów w powstawaniu zaburzeń odżywiania u młodzieży w wieku dojrzewania - Majda, Anna; Braszczyk, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. W XXI wieku zaburzenia odżywiania są ważnym problemem zdrowotnym. Dzieci i młodzież wzrastają w świecie zdominowanym przez media, które posiadają szeroki wachlarz oddziaływań, mogących przyczynić się do wzrostu zachorowań na anoreksję, bulimię czy otyłość. Cel pracy. Celem prac była analiza wpływu mediów na powstawanie zaburzeń odżywiania u młodzieży w wieku dojrzewania. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na grupie 82 dziewcząt i chłopców w wieku dojrzewania za pomocą kwestionariusza ankiety, podskali „Ładny-Brzydki” oraz pomiarów masy ciała i wzrostu. Do analizy statystycznej użyto programu Statistica 7.1 i testu chikwadrat. Za poziom istotności przyjęto p = 0,05. Wyniki. Wśród badanych 14,6% miało niedowagę, a 11% — nadwagę. Młodzież była niezadowolona ze swojego BMI (p = 0,0066). Tylko 6% badanych kupowała reklamowane produkty. Większość ankietowanych (89%) spędzała zbyt wiele czasu przed telewizorem czy komputerem, ale fakt ten nie miał związku z ich wskaźnikiem BMI (p = 0,4036). Wskaźnik BMI nie korelował z percepcją informacji podawanych w mediach (p = 0,7004), ale percepcja informacji w mediach zależała od płci (p = 0,0203). Większość badanych zgadzała się ze stereotypem propagowanym w mediach (87%), ale ten fakt nie miał wpływu na wartość wskaźnika BMI (p = 0,2417). Wnioski. Media odgrywają rolę w etiologii zaburzeń odżywiania poprzez ograniczanie aktywności fizycznej, zachęcanie do kupowania niezdrowej żywności, propagowanie szczupłego kulturowego ideału piękna oraz powodowanie i zwiększanie niezadowolenia z wyglądu. Dziewczęta są bardziej narażone na negatywny wpływ mediów.