Spożywanie alkoholu i narkotyków oraz sposoby jego ograniczenia w opiniach gimnazjalistów szkół szczecińskich - Musiał, Barbara; Czaja-Bulsa, Grażyna; Szechter-Grycewicz, Aneta; Brodzińska, Beata; Marasz, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Spożywanie alkoholu i narkotyków przez młodzież ma negatywny wpływ na ich zdrowie i stanowi duże zagrożenie cywilizacyjne. Cel pracy. Celem pracy jest określenie sytuacji sprzyjających sięganiu po alkohol i narkotyki, i miejsc ich spożywania oraz poznanie sposobów jego ograniczenia uznanych za istotne przez młodzież. Materiał i metody. Do badań wykorzystano kwestionariusz ankiety, który wypełniło 918 gimnazjalistów, 58% dziewcząt i 42% chłopców w wieku 13–16 lat, z 5 szkół Szczecina. Wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. Młodzież najczęściej sięga po alkohol na spotkaniach z rówieśnikami (76%), na uroczystościach rodzinnych (53%), z okazji sukcesów w szkole (50%), a także bez okazji (48%). Natomiast narkotyki gimnazjaliści najczęściej zażywają na imprezach sportowych (58%), w chwili bezradności (40%) lub bez żadnej okazji (35%). Za najskuteczniejszą metodę ograniczenia zjawiska uzależnień uczniowie uznają pomoc koleżanek i kolegów oraz usuwanie ze szkół uczniów zażywających narkotyki. W przypadku uzależnienia gimnazjaliści oczekują pomocy przede wszystkim od rodziców. Wnioski. Picie alkoholu i zażywanie narkotyków przez młodzież jest poważnym problemem, mocno związanym z jej funkcjonowaniem w grupie społecznej (rodzina, rówieśnicy). Akceptacja spożywania alkoholu przez rodzinę istotnie zmniejsza szansę na ograniczenie tego zjawiska wśród młodzieży.