Rola pielęgniarki środowiskowej w opiece nad pacjentami niepełnosprawnymi w podstawowej opiece zdrowotnej - Strzelecka, Iwona; Zieliński, Andrzej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Wzrastająca liczba osób niepełnosprawnych w Polsce i innych krajach Europy jest ściśle powiązana ze starzeniem się społeczeństw. W okresie 25 lat (1978–2002 r.) liczba osób niepełnosprawnych wzrosła niemal 2-krotnie. Cel pracy. 1. Poznanie problemów, z jakimi spotykają się pacjenci niepełnosprawni, oraz ich oczekiwań w zakresie opieki pielęgniarskiej w podstawowej opiece zdrowotnej (POZ). 2. Przedstawienie propozycji możliwości pomocy w usprawnieniu pracy i zlikwidowaniu niedociągnięć istniejących w badanych placówkach. 3. Zaznajomienie się przez pielęgniarki środowiskowe z problemami pacjentów niepełnosprawnych. Materiał i metody. Badaniem objęto 200 pacjentów niepełnosprawnych wymagających stałej pomocy domowej trzech łódzkich przychodni i 23 pielęgniarki środowiskowo-rodzinne. Narzędziem badawczym były kwestionariusze autorskiej ankiety skierowanej do pacjentów i pielęgniarek środowiskowo-rodzinnych. Wiek pacjentów niepełnosprawnych wymagających opieki w warunkach domowych wynosił średnio 62,4 roku. W badaniu wykazano znaczące obciążenie pielęgniarek opieką nad w/w pacjentami — liczba tych wizyt to około 70% wszystkich wizyt domowych, a średni czas trwania takiej wizyty jest półtora razy dłuższy; 33% tych pacjentów nie jest prawidłowo zaopatrzonych w środki ortopedyczne i tylko 10% skorzystało z pomocy materialnej przeznaczonej na zaadoptowanie budynków dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Bardzo niewielka grupa pacjentów (16%) korzystała z pozamedycznej opieki instytucjonalnej. Pozostali byli objęci tak zwaną opieką rodzinno-sąsiedzką. Wyniki i wnioski. Wykazano, że pacjenci odczuwają niedostatek opieki pielęgniarek środowiskowo-rodzinnych w postaci małej dostępności do wizyt i ich krótkiego czasu trwania, co przy wzrastającej liczbie tych pacjentów w następnych latach może stanowić znaczny problem społeczno-medyczny. Istotnym spostrzeżeniem był niedostatek poziomu opieki pozamedycznej. Nadchodzące lata będą wymagały poświęcenia większej uwagi opiece nad pacjentami niepełnosprawnymi z kluczową rolą pielęgniarek środowiskowo-rodzinnych.