Palenie papierosów przez gimnazjalistów szkół szczecińskich - Szechter-Grycewicz, Aneta; Marasz, Agata; Musiał, Barbara; Brodzińska, Beata; Czaja-Bulsa, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Palenie papierosów jest powszechnie uznane za szkodliwe dla zdrowia, jednak młodzież wciąż sięga po pierwszego papierosa dość wcześnie i eksploruje palenie z własnego wyboru. Obserwuje się osobistą ciekawość i chęć zaimponowania grupie „modnym” zachowaniem. Cel pracy. Celem pracy była próba oceny przyczyn, częstości oraz miejsc palenia papierosów przez szczecińską młodzież gimnazjalną, a także poznanie poglądów młodzieży na temat skuteczności działań profilaktycznych. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 918 gimnazjalistów szkół szczecińskich, 58% dziewcząt i 42% chłopców w wieku 13–15 lat. Zastosowano kwestionariusz ankiety, który poddano opracowaniu statystycznemu programem STATISTICA 6.0. Różnice pomiędzy parametrami analizowano za pomocą testu c2 Pearsona, a korelacje oceniano testem r-Spearmana. Za różnice istotne statystycznie uznano te, których poziom istotności był niższy niż 0,05. Wyniki i wnioski. Połowa badanych gimnazjalistów chociaż raz sięgnęła po papierosa. Papierosów nigdy nie paliło 49,4% dziewcząt i 51,2% chłopców. Systematycznie papierosy pali 21% gimnazjalistów. Częściej palą chłopcy niż dziewczęta: 24,1% i 17,6% (p < 0,02). Najczęściej sprzyjającą sytuacją dla palenia są spotkania z rówieśnikami (69%). W istotnym odsetku gimnazjaliści palą na terenie szkoły w czasie przerw międzylekcyjnych (62%), często sięgają po używki z powodu braku jakichkolwiek zajęć (48%). Młodzi ludzie wciąż sięgają po papierosy. Głównymi przyczynami palenia papierosów przez młodzież są: moda, nuda i chęć przynależności do grupy. Młodzież uznaje, że palenie papierosów podnosi ich pozycję w grupie. W walce z zaprzestaniem palenia młodzież najchętniej liczy się z opiniami koleżanek i kolegów, a o pomoc zwróciłaby się do rodziców.