Oczekiwania rodzin pacjentów a postawy personelu medycznego — analiza na przykładzie Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej - Waksmańska, Wioletta; Łukasik, Renata; Gawlik, Katarzyna; Makowska-Songin, Julia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Tematem niniejszego artykułu jest analiza komunikacji interpersonalnej oraz wzajemnych relacji pomiędzy rodzicami dziecka przebywającego w szpitalu a personelem medycznym sprawującym opiekę nad pacjentem. Cel pracy. Głównym celem pracy było zanalizowanie oczekiwań rodziców dzieci przebywających na oddziale pediatrycznym w stosunku do personelu medycznego. Ponadto praca miała na celu określenie, jakiego rodzaju postawy personelu sprzyjają jego prawidłowej komunikacji z rodzicami i jednocześnie mają pozytywny wpływ na dziecko jako pacjenta. Materiał i metody. Badanie, które przeprowadzono podczas jednego miesiąca w 2010 roku w Szpitalu Pediatrycznym w Bielsku-Białej, polegało na analizie dwuczęściowych kwestionariuszy wypełnionych przez 81 rodziców dzieci przebywających w szpitalu. Wyniki i wnioski. Na podstawie analizy zebranego materiału stwierdzono, że większość respondentów jest zadowolona ze współpracy z personelem i spotkało się z życzliwym przyjęciem z jego strony. Wśród najbardziej pożądanych cech personelu oraz cech ułatwiających współpracę i dobrą komunikację respondenci wymieniali życzliwość, cierpliwość, uprzejmość, dobrą komunikację słowną, fachową wiedzę i zdecydowanie w działaniu. W pytaniach dotyczących postaw utrudniających współpracę pojawiają się takie cechy, jak: obojętność, pośpiech, brak zainteresowania, nieuprzejmość i złośliwość, jednak nie były to cechy często spotykane.