Postępowanie w przypadku zatrucia glikolem etylenowym — opis przypadku - Czerniewicz, Agnieszka; Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Zatrucie glikolem etylenowym stanowi jedno z najcięższych zatruć, jakie spotyka się w praktyce toksykologicznej. Często kończy się zejściem śmiertelnym. Cel pracy. Celem pracy było określenie problemów pielęgnacyjnych w opiece nad pacjentem po zatruciu glikolem etylenowym na podstawie studium indywidualnego przypadku. Materiał i metody. Do badań wykorzystano studium indywidualnego przypadku. Zastosowanymi technikami badawczymi były: wywiad, analiza dokumentacji medycznej — historii choroby, karty intensywnego nadzoru toksykologicznego, procesu pielęgnowania oraz wyników badań laboratoryjnych i obrazowych. Wyniki i wnioski. Proces pielęgnowania zapewnia pacjentowi i jego rodzinie optymalną opiekę pielęgniarską, dostosowaną do ich rzeczywistych potrzeb. Gwarantuje ciągłą ocenę stanu biologicznego i psychospołecznego pacjenta oraz modyfikację planu opieki następującą w wyniku zmiany hierarchii problemów pielęgnacyjnych.