Polipragmazja istotnym zagadnieniem w opiece nad pacjentem w wieku podeszłym - Biercewicz, Monika; Szrajda, Justyna; Haor, Beata; Kędziora-Kornatowska, Kornelia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wraz ze zmianami demograficznymi zachodzącymi zarówno w Polsce, jak i pozostałych państwach starego kontynentu zasadne jest zwrócenie szczególnej uwagi na sytuację zdrowotną i problemy, jakie pojawiają się w starszej grupie wiekowej pacjentów. Istotnym problemem zarówno w aspekcie zdrowotnym, jak i ekonomicznym, jaki wynika z wielochorobowości wieku starszego, jest poruszone w artykule zagadnienie polipragmazji i wielolekowości. W artykule opisano także najważniejsze zasady postępowania podczas leczenia farmakologicznego osób w wieku podeszłym z uwzględnieniem działań pielęgniarskich oraz roli pielęgniarki geriatrycznej.