Rozwój położnictwa na Pomorzu Zachodnim w latach 1945–1948 - Kozłowska, Urszula; Bulsa, Marek (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Skutki wojny odbijają się na społeczeństwie oraz jednostkach w sposób bezpośredni i pośredni. W przypadku tego ostatniego obniża się ich stan zdrowia, dochodzi do pogorszenia warunków życia, ludzie stają się bardziej podatni na różnego rodzaju zachorowania. Do przyczyn tych należy także zaliczyć brak odpowiedniej infrastruktury medycznej, kadr służby zdrowia, które w odpowiedni sposób mogłyby zabezpieczyć potrzeby zdrowotne ludności. Celem artykułu jest zaprezentowanie wybranych zagadnień związanych z rozwojem położnictwa na Pomorzu Zachodnim w pionierskim okresie, czyli w latach 1945–1948. Był to czas specyficzny dla danego obszaru. Odznaczał się swoistą dynamiką życia społecznego, czego wyrazem było kształtowanie się nowego porządku społeczno-politycznego. To również czas zmagania się z różnego rodzaju procesami społecznymi, często także o charakterze żywiołowym. Szczególną uwagę zwrócono na sprawy związane z personelem fachowym, przede wszystkim na brak położnych, których niedostatek dotkliwie odczuwano po zakończeniu działań wojennych, a także na rozwój instytucji świadczących usługi leczniczo-profilaktyczne dla kobiet w ciąży.