Opieka paliatywna w percepcji studentów pielęgniarstwa - Mickiewicz, Irena; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Kędziora-Kornatowska, Kornelia; Muszyńska-Rosłan, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp. W świadomości społecznej hospicjum często jest określane jako miejsce śmierci chorego, a rzadko jako miejsce wsparcia, kontroli objawów oraz godnego życia. Cel badania. Celem badania była ocena postrzegania opieki paliatywnej przez studentów kierunku pielęgniarstwo. Materiał i metody. Badaniem objęto 175 losowo wybranych studentów i zastosowano w nim autorski kwestionariusz ankietowy. Wyniki. Studentom pielęgniarstwa hospicjum kojarzyło się z całościową opieką nad chorym w terminalnym okresie choroby (57,5%), a myśli o hospicjum były z reguły pozytywne (41,7%). Uwaga poświęcona hospicjum przez społeczeństwo jest niewystarczająca (86,8%). W hospicjum chorzy są objęci profesjonalną opieką (64%), a lekarz (96,4%) i pielęgniarka (85,7%) zawsze powinni chętnie udzielać informacji rodzinie chorego o procesie diagnozowania chorego, o rokowaniu (90,5%) oraz o przysługujących mu prawach (98,8%). Leczenie w hospicjum choremu i jego rodzinie poleciłoby 53% studentów, a 45,5% zasugerowałoby leczenie w domu. Za główne problemy opieki paliatywnej uznano: brak wiedzy osób najbliższych na temat postępowania z chorym umierającym (58,3%), zbyt niskie nakłady na hospicja (42,9%), zbyt mała liczba ośrodków stacjonarnych i poradni opieki paliatywnej (40%). W hospicjum powinni pracować przede wszystkim: lekarz ze specjalizacją z medycyny paliatywnej (69,1%), pielęgniarka ze specjalizacją lub kursem z medycyny paliatywnej (74,3%) oraz psycholog (61,7%). W hospicjum chory (66,5%) i jego rodzina (53,6%) otrzymują wsparcie, którego powinni udzielać stały duchowny (77,7%), siostra zakonna oraz pielęgniarka (po 34,3%). Najbardziej pożądane praktyki religijne w hospicjum to msza (62,3%) oraz modlitwa różańcowa (33,1%). Dla 61,7% studentów ból i cierpienie osób u kresu życia to najczęściej doznanie fizyczne. Rodzina chorego powinna brać udział w pielęgnacji i w leczeniu (91,7%) oraz przebywać w nim bez ograniczeń (67,5%). Rodzina chorego (41,7%) i chory (44,4%) otrzymywali w hospicjum wystarczająco dużo uśmiechu, życzliwości, uprzejmości. Wnioski. Zdecydowanej większości badanych studentów hospicjum kojarzyło się z całościową opieką nad chorym w terminalnym okresie choroby. W hospicjum powinni pracować przede wszystkim lekarze oraz pielęgniarki ze specjalizacją lub kursem z zakresu medycyny paliatywnej. Za najwłaściwsze osoby do udzielania wsparcia chorym hospicyjnym uznali stałego duchownego, pielęgniarkę hospicyjną i siostrę zakonną. Do największych problemów występujących podczas opieki nad chorym umierającym zaliczono: brak wiedzy najbliższych na temat opieki nad umierającym, zbyt niskie nakłady finansowe na hospicja, małą liczbę ośrodków opieki stacjonarnej i poradni medycyny paliatywnej.