Udział pielęgniarki w adaptacji dziecka do warunków szpitalnych - Jakubik, Magdalena; Kierys, Agnieszka; Bednarek, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Hospitalizacja jest trudnym doświadczeniem dla dziecka. Wiąże się z dużym obciążeniem fizycznym i psychicznym. Konieczność pobytu w szpitalu wymaga adaptacji dziecka do nowego środowiska. Pielęgniarka, jako osoba będąca najbliżej małego pacjenta, ma zasadniczy wpływ na jego prawidłowe przystosowanie się do warunków szpitalnych. Oddziaływanie na chore dziecko zależy od jego wieku i sposobów radzenia sobie w trudnej sytuacji. Przed pielęgniarkami na oddziałach pediatrycznych stoi zadanie właściwego wprowadzania dziecka w rolę pacjenta, minimalizowania jego niepokoju i lęku oraz nawiązanie i podtrzymanie kontaktu z nim oraz z jego rodzicami. Celem pracy było ukazanie roli, jaką odgrywa pielęgniarka w adaptacji dziecka do warunków szpitalnych. Systematyczny przegląd piśmiennictwa medycznego w aspekcie specyficznych problemów wynikających z hospitalizacji dzieci. Hospitalizacja pozbawia dziecko jego naturalnego środowiska, rozdziela go z rodziną, uniemożliwia dotychczasową aktywność życiową i wymusza przestrzeganie odgórnie narzuconego reżimu szpitalnego, ograniczając w konsekwencji jego swobodę i odbierając mu poczucie bezpieczeństwa. Samopoczucie dziecka w szpitalu zależy od wielu czynników, jak chociażby od stosunków psychospołecznych z personelem. Dziecko odczuwa, czy personel darzy go sympatią, czy rozumie jego problemy i potrzeby, okazuje cierpliwość, zainteresowanie, prawidłowo się z nim komunikuje (podejście humanistyczne, które sprzyja przystosowaniu się dziecka do warunków szpitalnych) czy też jest skoncentrowany wyłącznie na jego chorobie (podejście biologiczne). Dzieciom i młodzieży podczas hospitalizacji należy stwarzać możliwość wyrażania przeżywanych emocji (rozmowa, wyrażenie obaw, zabawy, kontakt z rówieśnikami).Pielęgniarki powinny dbać o zaspokajanie potrzeb psychospołecznych dzieci znajdujących się na oddziałach pediatrycznych. Kierunek oddziaływań pielęgniarek umożliwiający adaptację dziecka do warunków szpitala powinien uwzględniać wiek dziecka, etap rozwoju psychofizycznego, aktualny stan zdrowia, poziom wydolności organizmu oraz jego indywidualne potrzeby.