Przygotowanie pacjenta z wszczepialnym kardiowerterem-defibrylatorem do powrotu do pracy - Krymska, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
W ostatnich latach znacząco wzrosła liczba zabiegów wszczepiania implantowanych automatycznych kardiowerterów-defibrylatorów (ICD). Wszczepienie ICD jest jedną z najskuteczniejszych metod profilaktyki nagłego zgonu sercowego spowodowanego zaburzeniami rytmu. Procedura ta eliminuje obawy przed śmiercią, lecz z drugiej strony pojawia się wiele innych problemów, które utrudniają powrót pacjenta do normalnego życia, do pełnionych wcześniej ról społecznych i zawodowych. Przygotowanie pacjenta po wszczepieniu ICD do powrotu do pracy jest procesem złożonym, długotrwałym, wieloetapowym i wymagającym zaangażowania wszystkich członków zespołu terapeutycznego. Obejmuje następujące etapy: przygotowanie pacjenta do implantacji, wczesną rehabilitację, podejmowanie pozazawodowych ról społecznych, podejmowanie ról zawodowych. Powrót pacjenta do zawodu wykonywanego przed implantacją niewątpliwie wpływa na poprawę jakości życia. Adaptacja zawodowa pacjenta z wszczepionym ICD, o ile to możliwe, powinna być prowadzona już w momencie planowania implantacji, co wpływa na samoocenę chorego dotyczącą stanu zdrowia oraz postrzeganie własnej przyszłości i prowadzenie normalnego trybu życia. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (3): 401–404