Analiza występowania odleżyn u pacjentów przebywających w szpitalu specjalistycznym o profilu zachowawczym - Dzikowska, Mirosława; Merklinger-Soma, Maria; Gajda, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Odleżyna jako problem kliniczny pojawia się u pacjentów przebywających we wszystkich oddziałach szpitalnych. Grupę największego ryzyka stanowią ludzie starsi, niepełnosprawni, przewlekle i terminalnie chorzy. Monitorowanie i analiza występowania odleżyn pozwalają na skuteczniejsze zapobieganie ich powstawaniu oraz leczenie. Cel pracy . Celem badania było przedstawienie wyników monitorowania występowania odleżyn i ryzyka ich wystąpienia w szpitalu specjalistycznym o profilu zachowawczym w zależności od specyfiki oddziału. Materiały i metody . Badanie przeprowadzono w 2010 roku, w szpitalu specjalistycznym o profilu zachowawczym, na oddziałach Chorób Wewnętrznych i Alergologii, Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii, Chorób Wewnętrznych i Geriatrii, Kardiologii, Neurologii, Reumatologii i Rehabilitacji. Ogółem przebadano 12 519 pacjentów. Jako narzędzia badawcze posłużyły karty opracowane na podstawie skali według Norton i Torrance’a. Analizę danych przeprowadzono przy użyciu pakietu statystycznego „STATISTICA wersja 8” oraz korelacji Tau-b Kendalla. Wyniki . Pacjenci z odleżynami przyjęci do szpitala stanowili 2% wszystkich hospitalizowanych. Natomiast na Oddziale Chorób Wewnętrznych i Alergologii odsetek nowo przyjętych pacjentów z odleżyną w stosunku do wszystkich leczonych na oddziale wynosił 5% i był najwyższy względem pozostałych oddziałów. Chorzy zagrożeni powstaniem odleżyn stanowili 10% wszystkich leczonych w szpitalu. Największy odsetek zagrożonych wystąpieniem odleżyn w stosunku do wszystkich przyjętych pacjentów dotyczył Oddziału Neurologii — 18% i Oddziału Chorób Wewnętrznych i Alergologii — 19%. Najwyższy odsetek pacjentów, u których odleżyna powstała w trakcie hospitalizacji, wystąpił na III Oddziale Chorób Wewnętrznych i Geriatrii (26%), co stanowi wyraźną przewagę w stosunku do I Oddziału Chorób Wewnętrznych i Alergologii (4%). Wnioski . Występowanie odleżyn w badanym szpitalu o profilu zachowawczym było na porównywalnym poziomie w stosunku do innych jednostek o podobnej specjalizacji. Wyższe ryzyko wystąpienia odleżyn i ich zdiagnozowanie zaobserwowano na Oddziałach Chorób Wewnętrznych i Alergologii i Geriatrii oraz Neurologii. Badania należy poszerzyć o zagadnienia dotyczące wpływu grup jednostek chorobowych na występowanie odleżyn u hospitalizowanych pacjentów. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 162–170