Satysfakcja z opieki pielęgniarskiej pacjentów pielęgnowanych tradycyjnie oraz w systemie Primary Nursing - Grochans, Elżbieta; Seewald, Krystyna; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Jurczak, Anna; Augustyniuk, Katarzyna; Grzywacz, Anna; Prociak, Dorota; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Przemiany zachodzące we współczesnej opiece pielęgniarskiej są podyktowane nie tylko przeobrażeniami wewnątrz środowiska zawodowego, zmianami zachodzącymi w całym systemie ochrony zdrowia, ale przede wszystkim zmieniającymi się jakościowo potrzebami zdrowotnymi społeczeństwa. Wzrosło zainteresowanie oceną świadczeń zdrowotnych z perspektywy samego pacjenta. Cel pracy . Celem pracy było porównanie satysfakcji pacjenta z opieki pielęgniarskiej w systemie tradycyjnym i zindywidualizowanym Primary Nursing oraz uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy system organizacji pracy pielęgniarskiej ma znaczący wpływ na satysfakcję pacjenta z opieki pielęgniarskiej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Klinice Uniwersyteckiej Ewangelickiego Szpitala Hubertus w Berlinie w latach 2009–2010. Badaniami objęto 202 osoby. Połowę stanowili podopieczni oddziału chirurgii naczyniowej, w którym prowadzono pielęgnację metodą tradycyjną; druga połowa chorych przebywała na oddziale geriatrycznym, gdzie zastosowano system Primary Nursing . W celu oceny satysfakcji chorych zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem standaryzowanego narzędzia badawczego, jakim jest skala NSNS ( The Newcastle Satisfaction with Nursing Scale ). Wyniki . Analiza danych wskazuje, że pacjenci hospitalizowani na oddziale geriatrycznym lepiej ocenili swoje doświadczenia związane z opieką pielęgniarską niż pacjenci z oddziału chirurgicznego. Nie były to jednak różnice istotne statystycznie. Chorzy podobnie ocenili stopień satysfakcji z opieki pielęgniarskiej. W opinii na temat ogólnej oceny pobytu na oddziale 53,4% podopiecznych oddziału geriatrycznego i 51,5% pacjentów oddziału chirurgicznego oceniło hospitalizację bardzo wysoko. Wnioski . Pielęgniarki sprawujące opiekę nad pacjentem w systemie Primary Nursing wykazywały zdecydowanie większą świadomość potrzeb pacjenta niż koleżanki pracujące w systemie tradycyjnym. Ogólnie świadczenia pielęgniarskie oceniono bardzo wysoko. System opieki pielęgniarskiej nie jest więc jedynym elementem wpływającym na jakość sprawowanej opieki. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 177–184