Rozpoznawanie zjawiska przemocy wobec osób starszych przez pielęgniarki środowiskowe - Mirczak, Anna; Tobiasz-Adamczyk, Beata; Brzyski, Piotr; Brzyska, Monika (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Przemoc wobec osób starszych (fizyczna, psychiczna, finansowa, porzucenie oraz zaniedbanie) jest narastającym problemem w polskim społeczeństwie. Pielęgniarka środowiskowa jest osobą, która z racji pełnionych funkcji powinna umieć rozpoznać pierwsze symptomy przemocy oraz podjąć skuteczną interwencję. Cel pracy . Celem niniejszej pracy było porównanie percepcji różnych form przemocy przez pielęgniarki środowiskowe i kliniczne oraz zbadanie czynników warunkujących to postrzeganie. Materiał i metody . Badania przeprowadzono w grupie 184 pielęgniarek (w tym 67 środowiskowych i 117 klinicznych). Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety opracowany w Zakładzie Socjologii Medycyny Katedry Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Analizę statystyczną przeprowadzono za pomocą modelu regresji logistycznej, z wykorzystaniem pakietu statystycznego IBM SPSS 19 dla Windows. Wyniki . Analiza uzyskanych wyników pokazała, że pielęgniarki środowiskowe rzadziej niż pielęgniarki kliniczne postrzegały zaniedbanie, porzucenie i samozaniedbanie osób starszych jako problem w codziennej pracy. Pielęgniarki środowiskowe rzadziej postrzegały porzucenie jakoproblem społeczny. Zjawisko przemocy psychicznej wobec osób starszych w Polsce pielęgniarki w wieku powyżej 40 lat o stażu pracy powyżej 20 lat postrzegały jako problem o niewielkim zasięgu. Ryzyko oceny zaniedbania osób starszych jako problemu w codziennej pracy było istotnie wyższe u pielęgniarek posiadających wyższe wykształcenie. Wnioski . Pielęgniarki środowiskowe powinny być szczególnie edukowane w zakresie rozpoznawania zjawiska przemocy wobec osób starszych. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 202–209