Znaczenie wartości osobistych i symboli szczęścia wśród pielęgniarek aktywnych zawodowo - Ślusarska, Barbara; Barczak, Sylwia; Zarzycka, Danuta; Dobrowolska, Beata; Cuber, Tomasz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Wartości osobiste człowieka i symbole szczęścia nadają sens egzystencji, kształtują życie oraz określają jego styl. Hierarchia wartości osobistych wśród pielęgniarek powinna być spójna z wyznacznikami pełnionej przez nie roli zawodowej i oczekiwaniami społecznymi odbiorców ich świadczeń. Cel pracy . Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zakresu wartości osobistych i symboli szczęścia w grupie pielęgniarek pracujących zawodowo oraz określenie różnic w ich preferencji zależnych od cech społeczno-zawodowych. Materiał i metody . Badania przeprowadzono przy użyciu standaryzowanej Listy Wartości Osobistych (LWO) według Juczyńskiego. Zakres badania obejmował także pytania metryczkowe i opinie pielęgniarek na temat roli symboli pielęgniarskich. Badaniami objęto grupę 200 pielęgniarek pracujących w kilku szpitalach w Lublinie. Wyniki . W badanej grupie 96% (n = 192) stanowiły kobiety, a 4% (n = 8) mężczyźni. Wyniki badań skali LWO w kategoriach wartości osobistych wskazują, że pielęgniarki najwyżej cenią następujące wartości: dobre zdrowie, sprawność fizyczną i psychiczną, miłość i przyjaźń, wiedzę i mądrość, inteligencję i bystrość umysłu oraz radość i zadowolenie. Analiza statystyczna wykazała istotną korelację między inteligencją i bystrością umysłu (r = 0,15; p = 0,04) oraz wiedzą i mądrością (r = –0,21, p = 0,003) a rolą symboli pielęgniarskich w codziennym życiu. Wnioski . Kategorie wartości osobistych wskazywane przez pielęgniarki, takie jak „miłość i przyjaźń” oraz „inteligencja i bystrość umysłu”, posiadają związek istotny statystycznie z wiekiem, stażem pracy badanych oraz opinią dotyczącą roli symboli pielęgniarskich. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 219–227