Objawy astmatyczne i obecność nadreaktywności oskrzeli u dzieci z alergicznym i niealergicznym nieżytem nosa - Twarduś, Krystyna; Gaweł, Genowefa; Lis, Grzegorz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Astma oskrzelowa i jej objawy często współwystępują u dzieci z alergicznym nieżytem nosa (ANN). Obecność objawów ze strony oskrzeli u dzieci z niealergicznym nieżytem nosa (Non-ANN) jest mało zbadana. Cel pracy . Ocena objawów astmatycznych i obecności nadreaktywności oskrzeli (NO) u dzieci z po raz pierwszym postawionym rozpoznaniem ANN lub Non-ANN. Materiał i metody . Badaniem objęto dzieci w 8.–14. rż. zgłaszające się z powodu objawów przewlekłego nieinfekcyjnego nieżytu nosa (< 4 tyg., przez co najmniej 4 dni/tydz.), bez ustalonego rozpoznania astmy oraz stosowania leków przeciwastmatycznych lub przeciwalergicznych w ramach programu prewencyjnego w Krakowie. Zastosowano: kwestionariusz z badania ISAAC wersja polska, test wysiłkowy na bieżni dla oceny NO. Względne obniżenie FEV 1 powysiłkowe (delta FEV 1 ) o co najmniej 10% kwalifikowano jako obecność NO. Stan atopii ustalano w skórnych testach typu prick z 10 aeroalergenami. Wyniki . Badania kwestionariuszowe: u dzieci z ANN (n = 63) i z Non-ANN (n = 49) świszczący oddech kiedykolwiek występował odpowiednio u 36% i 55% (p = 0,076); świszczący oddech w ostatnim roku u 21% i 41% (p = 0,034); napady duszności (> 3/rok) u 5% i 4% (p = = 0,138); przebudzenia w nocy z powodu duszności u 9% i 17% (p = 0,342); objawy astmatyczne po wysiłku u 16% i 14% (p = 0,973); kaszel w nocy bez przeziębienia u 64% i 71% (p = 0,494). Test wysiłkowy: u dzieci z ANN i Non-ANN NO występowała odpowiednio u 28% i 12% z nich (p = 0,077). Mediany (95% PU dla mediany) dla delta FEV1 w tych dwóch grupach wynosiły odpowiednio: 5,9 (4,8–8,0) i 4,1 (2,5–5,7), (p = 0,072). Wnioski . Objawy astmatyczne (świszczący oddech w ostatnim roku) są znacząco częściej obecne u dzieci z Non-ANN niż z ANN, natomiast częstość i zakres NO występuje porównywalnie w obu grupach. Z tego względu, podobnie jak ANN, również Non-ANN może być czynnikiem ryzyka astmy u dzieci. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 233–238