Ocena stanu zdrowia i rozwoju dzieci w wieku 6–7 lat jako podstawa zdrowotnej gotowości szkolnej - Twarduś, Krystyna; Kózka, Maria; Struska-Depowska, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Ważnym etapem w życiu dziecka jest rozpoczęcie nauki szkolnej. Dobry stan zdrowia i prawidłowy rozwój są jednymi z głównych czynników decydujących o możliwości sprostania nowym wymaganiom i obowiązkom. Pomyślne funkcjonowanie dziecka w roli ucznia jest warunkiem osiągnięcia przez niego zdrowotnej dojrzałości szkolnej. Cel pracy . Ocena zdrowia i rozwoju dzieci w wieku 6–7 lat jako podstawa zdrowotnej gotowości szkolnej. Materiał i metody . Badaniem objęto 70 dzieci (37 dziewczynek i 33 chłopców), przebywających pod opieką medyczną NZOZ „Wójtowska — Lekarze Rodzinni” w Krakowie. Do zebrania danych wykorzystano wyniki testów przesiewowych i badania lekarskiego oraz dane uzyskane od rodziców dzieci i pielęgniarki szkolnej. Do oceny rozwoju somatycznego zastosowano siatki centylowe wysokości i masy ciała oraz wskaźnik BMI. Wyniki . Analiza danych wykazała obecność różnych problemów zdrowotnych u 84% badanych, w tym około 63% wymaga opieki specjalistycznej. Problemy zdrowotne badanych dotyczyły najczęściej: nieprawidłowej masy ciała (13%), wysokości ciała (25,7%), wad układu ruchu (71%) i próchnicy zębów (20%). Wnioski . U wszystkich badanych dzieci stwierdzono pełną dojrzałość szkolną mimo rozpoznawanych problemów zdrowotnych. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 228–232