Zadania pielęgniarki środowiskowej związane z potrzebami ludzi starszych na podstawie wyników grup fokusowych przeprowadzonych w ramach projektu europejskiego PROGRESS: „Zwiększenie dostępu do środowiskowych form opieki dla osób starszych, mieszkających we własnych gospodarstwach domowych” - Zaczyk, Iwona; Brzyska, Monika; Stypuła, Anna; Tobiasz-Adamczyk, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Współczesne trendy demograficzne pokazują, że proces starzenia się ludności w wielu krajach europejskich nadal trwa; wysoki stopień starości demograficznej dotyczy również Polski. Powoduje to wzrost zapotrzebowania na usługi medyczne i socjalne. Osoby starsze są głównymi beneficjentami opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgniarskich i opiekuńczych, co wymusza konieczność reorganizacji systemu opieki nad osobami starszymi w środowisku zamieszkania. Cel badania . Celem badania było wskazanie zadań dla pielęgniarki środowiskowej wyznaczonych przez potrzeby i oczekiwania podopiecznych w starszym wieku. Materiał i metody. W dwóch zogniskowanych wywiadach grupowych przeprowadzonych w ramach projektu „Zwiększenie dostępu do środowiskowych form opieki dla osób starszych, mieszkających we własnych gospodarstwach domowych” wzięło udział 6 osób starszych oraz 11 przedstawicieli różnych usługodawców opieki środowiskowej. Wyniki . Oczekiwania ludzi starszych wobec różnych instytucji środowiskowych w głównej mierze są adresowane do pielęgniarek środowiskowych. Uczestnicy grup fokusowych podkreślają znaczenie pielęgniarki środowiskowej w procesie informowania seniorów o możliwościach uzyskania opieki. Wskazują również na rolę pielęgniarki w przekazywaniu informacji innym profesjonalistom środowiskowego zespołu geriatrycznego. Szczególnie istotne w realizowanych przez pielęgniarkę środowiskową zadaniach, obok wykonywania czynności instrumentalnych, jest udzielanie wsparcia informacyjnego oraz emocjonalnego seniorowi i jego rodzinie. Wnioski . W świetle obserwowanych zmian demograficznych wzrost zapotrzebowania ludzi starszych na świadczenia pielęgnacyjno-opiekuńcze wymusza organizowanie środowiskowej opieki pielęgniarskiej opartej na potrzebach i oczekiwaniach jej odbiorców. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 239–243