Niesprawność osób starszych wyzwaniem dla opieki pielęgniarskiej - Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Wrońska, Irena; Ślusarz, Robert (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Zmniejszająca się z wiekiem zdolność do samodzielności powoduje wzrost zapotrzebowania na różne formy opieki. Osoby starsze i niepełnosprawne wymagają szczególnej opieki pielęgniarskiej, która obejmuje pomoc w utrzymaniu niezależności od innych i wsparcie w chorobie. Zdolność do samoopieki, czyli sprawność czynnościową, należy utożsamiać z niezależnością w zakresie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych. Do potrzeb tych zaliczyć można poruszanie się, odżywianie, kontrolowanie czynności fizjologicznych oraz utrzymanie higieny osobistej. Cel pracy . Celem pracy było określenie stopnia niesprawności osób w podeszłym wieku i wynikającego z niej zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską. Materiał i metody . Badania przeprowadzono w grupie 130 pacjentów w podeszłym wieku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Pacjenci przebywali w zakładach opieki długoterminowej we wschodniej części Polski. Wiek pacjentów wynosił 65 lat i więcej. Kobiety stanowiły 60,70% grupy badanej, mężczyźni 39,30%. Sprawność pacjentów określono za pomocą skali Barthel. Wyniki . W badanej grupie najwięcej osób zakwalifikowano do II kategorii sprawności (51,53%), w kategorii III było 44,61% pacjentów, a najmniej było osób samodzielnych — tylko 3,86%. Kobiety wykazywały niższą sprawność (średnia 25,94) w porównaniu z mężczyznami (średnia 39,11). Wnioski . Wyniki badań pozwoliły stwierdzić, że badana grupa osób w podeszłym wieku charakteryzowała się obniżoną sprawnością w zakresie funkcjonowania fizycznego, co powodowało duże zapotrzebowanie na opiekę pielęgniarską. Płeć oraz wiek istotnie wpływały na sprawność w badanej grupie pacjentów. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 1–4