Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na występowanie zaburzeń depresyjnych wśród kobiet - Ślusarz, Robert; Borzyszkowska, Agnieszka; Szrajda, Justyna; Fidecki, Wiesław; Haor, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Depresja jest niezależnie od wieku „cierpieniem przypisanym człowiekowi”. Wielokrotnie bywa powodem znacznego pogorszenia jakości życia, aż do inwalidztwa włącznie. Jest zaburzeniem nawracającym, często o charakterze przewlekłym. Cel pracy . Głównym celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników socjodemograficznych na występowanie zaburzeń depresyjnych u kobiet. Materiał i metody . Badania przeprowadzono w grupie 60 kobiet hospitalizowanych na Oddziale Ogólnopsychiatrycznym Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu oraz 30 kobiet konsultowanych w Poradni Zdrowia Psychicznego (PZP) w Świeciu. Podstawowym kryterium doboru osób do badań były rozpoznane zaburzenia depresyjne przez specjalistę psychiatrii. Badane osoby poddano ocenie metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Na przeprowadzenie badań uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej. Wyniki . Z wybranych czynników socjodemograficznych tylko wykształcenie i miejsce zamieszkania różnicują występowanie zaburzeń depresyjnych u kobiet w badanychh grupach. Wnioski . Stwierdzono istotną statystycznie zależność między wykształceniem a przyczyną występowania zaburzeń depresyjnych u kobiet w badanych grupach. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 21–26