Oczekiwania rodziców hospitalizowanych noworodków w zakresie realizowanej opieki. Część I - Bednarek, Anna; Mianowana, Violetta; Jachorek, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Funkcje i zadania, które decydują o istocie profesjonalnej pielęgnacji, pozwalają pielęgniarce pediatrycznej/neonatologicznej w sposób kompleksowy dostosować się do zmian zachodzących w ochronie zdrowia oraz rosnących wymagań rodziców. Cel pracy . Celem pracy było poznanie oczekiwań rodziców hospitalizowanych noworodków w zakresie wybranych funkcji zawodowych realizowanych przez pielęgniarkę pediatryczną. Materiał i metody . Do zbadania zakresu potrzeb rodziców hospitalizowanych noworodków posłużono się metodą sondażu diagnostycznego. Zastosowano narzędzie badawcze, którym był kwestionariusz ankiety specjalnie skonstruowany dla potrzeb pracy. Badaniami objęto 115-osobową grupę rodziców w dwóch szpitalach klinicznych w Lublinie w latach 2007–2008. Wyniki . Forma opieki, jaką chcieliby otrzymać rodzice hospitalizowanych noworodków z podziałem na zadania opiekuńcze, terapeutyczne i wychowawcze, dotyczy przede wszystkim udziału pielęgniarki w wykonywaniu niezbędnych badań i zabiegów, dokonywaniu pomiarów różnych funkcji organizmu, a dopiero w drugiej kolejności pielęgnacji oraz zdobycia nowych umiejętności i wiedzy w opiece nad dzieckiem. Ponad 50% ankietowanych rodziców przyznało, że od pielęgniarki pediatrycznej oczekują głównie realizowania zadań terapeutycznych, następnie opiekuńczych (46%) oraz wychowawczych (32%). Większość respondentów uważa, że udział w zabiegach leczniczych, pobieranie materiałów do badań, wykonywanie pomiarów antropometrycznych oraz funkcji życiowych noworodka to czynności, które powinna wykonywać przy dziecku tylko pielęgniarka, a także wyrażają pogląd, że tego typu zadania nie powinny być powierzane rodzicom noworodków. Wnioski . Diagnozowanie potrzeb i oczekiwań rodziców wobec pielęgniarki umożliwia zaplanowanie i podjęcie przez placówkę odpowiednich działań, które pozwolą rodzicom na zdobywanie umiejętności rozwiązywania problemów pielęgnacyjnych, zachęcą do współpracy i zwiększą efektywność działań opiekuńczych wobec dziecka. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 27–33