Wpływ przebiegu choroby na aktywność fizyczną dzieci chorych na mukowiscydozę - Grzeczyńska, Marta; Grzelewska, Aleksandra; Grzelewski, Tomasz; Majak, Paweł; Stelmach, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Chorzy na mukowiscydozę mają mniejszą wydolność wysiłkową w porównaniu ze zdrową populacją. Cel pracy. Celem badania była ocena wpływu przebiegu choroby na aktywność fizyczną dzieci chorych na mukowiscydozę. Materiał i metody . Badaniem objęto 20 dzieci chorych na mukowiscydozę w wieku 8–18 lat, w tym 11 dziewczynek i 9 chłopców. W celu zbadania wpływu przebiegu choroby na aktywność fizyczną dzieci chorych na mukowiscydozę wykorzystano kwestionariusz, jakim była anonimowa ankieta skierowana do chorych. W pracy posłużono się również wynikami badań spirometrycznych, z których wykorzystano wartości pomiaru FEV 1 . Wyniki . Wykazano, że czynności dnia codziennego, takie jak mycie, ubieranie, sprzątanie, spożywanie posiłków jedynie w nielicznych przypadkach sprawiają trudności badanym dzieciom chorym na mukowiscydozę. Ograniczenia te dotyczyły głównie pacjentów w zaawansowanym stadium choroby. Badane dzieci chore na mukowiscydozę nie uprawiały sportów wysiłkowych, wykonywały zaś ćwiczenia ogólnorozwojowe. Wnioski . Ze względu na częste hospitalizacje i przyjmowane leki oraz obniżoną wydolność fizyczną mukowiscydoza miała negatywny wpływ na uczestnictwo badanych dzieci w lekcjach wychowania fizycznego w szkole. Im większa była roczna częstość hospitalizacji i antybiotykoterapii u badanych pacjentów chorych na mukowiscydozę, tym mniejsza była ich aktywność fizyczna i ogólna sprawność. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 39–46