Zachowania zdrowotne obcokrajowców studiujących w Krakowie na kierunku lekarskim - Klimczak, Karolina; Majda, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Zachowania zdrowotne to działania podejmowane w celu zapobiegania chorobom lub skierowane na poprawę zdrowia i doskonalenie jego formy. Do zachowań prozdrowotnych zalicza się: niepalenie tytoniu, umiarkowane picie akoholu, odpowiednią ilość snu w ciągu doby, regularne ćwiczenia fizyczne, utrzymanie właściwej masy ciała, unikanie podjadania między posiłkami oraz regularne spożywanie śniadań. Niektórzy autorzy do zachowań zdrowotnych zaliczają również radzenie sobie ze stresem, a także wymieniają poczucie własnej skuteczności jako istotny element mający bezpośredni związek ze zdrowiem. Cel pracy . Celem pracy było zdiagnozowanie zachowań zdrowotnych obcokrajowców studiujących w Krakowie na kierunku lekarskim. Materiał i metody . W niniejszej pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz następującymi narzędziami badawczymi: Skala Poczucia Własnej Skuteczności, Skala Odczuwanego Stresu, kwestionariusz Baecke’a dla Zwyczajowej Aktywności Fizycznej, Test Fagerströma (FTND) oraz autorski kwestionariusz ankiety. Aby zachować pełną anonimowość, badania przeprowadzono drogą elektroniczną. Po wypełnieniu kwestionariusze odsyłano na tymczasowo utworzoną skrzynkę internetową (30 dni). Wyniki poddano analizie statystycznej przy użyciu testów: x 2 , Kruskala-Wallisa, Spearmana. Badania przeprowadzono w dniach od 2 lutego do 3 marca 2009 roku wśród 111 zagranicznych studentów studiujących w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego na Wydziale Lekarskim w Szkole Medycznej dla Obcokrajowców. Wyniki . Przebadani studenci starają się prowadzić prozdrowotny styl życia w zakresie odżywiania oraz aktywności fizycznej. Prawie połowa badanych co najmniej raz w życiu zażyła środek odurzający, ponad połowa z nich spożywa alkohol raz w tygodniu, a 12% studentów codziennie pali tytoń. Spośród studentów palących prawie 70% jest silnie uzależnionych od nikotyny. Większość studentów cechowała się wysokim poziomem poczucia własnej skuteczności i przeciętnym poziomem odczuwanego stresu. Przeprowadzone wyniki badań wykazały, że istnieją statystycznie istotne zależności między BMI ankietowanych oraz poziomem poczucia własnej skuteczności a niektórymi zachowaniami zdrowotnymi studentów. Wartość współczynnika BMI jest niższa u studentów docierających na zajęcia pieszo, regularnie uprawiających sport, spożywających 4–5 posiłków w ciągu dnia, a także u osób częściej spożywających owoce oraz warzywa i rośliny okopowe. Osoby niezażywające środków odurzających oraz regularnie spożywające posiłki wykazują wyższy poziom poczucia własnej skuteczności. Wraz ze spadkiem odczuwanego stresu proporcjonalnie wzrastało poczucie własnej skuteczności badanych. Wnioski . Prezentowane wyniki badań wskazują na potrzebę niwelowania poziomu odczuwanego stresu przez badanych studentów, podnoszenia poziomu poczucia własnej skuteczności badanych studentów, podjęcia działań promocyjno-edukacyjnych dotyczących szkodliwości stosowania używek wśród badanych studentów, a także niesienia pomocy studentom silnie uzależnionym od nikotyny oraz podjęcia badań dotyczących zachowań zdrowotnych wśród polskich studentów medycyny. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 55–62