Determinanty wyboru zawodu, poziom aspiracji oraz plany na przyszłość studentów kierunku lekarskiego i pielęgniarstwa Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku - Kropiwnicka, Ewa; Orzechowska, Anna; Cholewska, Monika; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Jedna z najważniejszych życiowych decyzji, jaką muszą podjąć młodzi ludzie, wiąże się z wyborem kierunku studiów, zawodu i miejsca pracy. Cel pracy . Rozpoznanie determinantów wyboru zawodu studentów kierunków lekarskiego i pielęgniarstwa Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, ich aspiracji oraz chęci kontynuowania nauki w kontekście wyboru zawodu. Materiał i metody . W badaniu obejmującym 320 studentów zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankietowego. Wyniki . Powiązanie ze środowiskiem medycznym posiadało po 53,8% studentów kierunku lekarskiego (sl) i pielęgniarstwo (sp). Kierunek studiów był zgodny z aspiracjami 97,5% sl i 81,3% sp. Przed podjęciem studiów 30,6% sl i 65,0% sp starało się o przyjęcie na inny kierunek. Pracę w zawodzie planowało 99,4% sl i 88,8% sp. Decyzja o kierunku studiów była samodzielnym wyborem 86,3% sl i dla 71,3% sp. W wyborze zawodu są pomocni: szkoła — 67,5% sl i 60,0% sp, doradca zawodowy — 61,7% sl i 30,0% sp oraz rodzice/rodzina — 61,3% sl i 45,6% sp. O wyborze kierunku studiów powinny decydować: zainteresowania (90,0% sl i 76,9% sp), cechy charakteru (65,0% sl i 49,4% sp), predyspozycje i zdolności (56,9% sl i 38,1% sp). Na wybór ścieżki kształcenia wpływa chęć pracy z ludźmi — 70,6% sl i 68,1% sp. Po skończeniu studiów pozostanie w kraju planowało 72,5% sl oraz 66,9% sp. W kołach naukowych i organizacjach studenckich udzielało się 26,9% sl i 6,9% sp. Pracę naukową po studiach planowało 78,1% sl i 72,5% sp. Ponownie ten sam kierunek studiów wybrałoby 93,1% sl i 66,9% sp. Wnioski . Duży wpływ na wybór kierunku studiów miało powiązanie studenta ze środowiskiem medycznym. Wybór zawodu był z reguły decyzją samodzielną, jednakże w sporym odsetku wpływ na to mieli rodzice. W wyborze zawodu powinni pomóc przede wszystkim szkoła, doradca zawodowy i rodzice/rodzina. Decyzja o wyborze kierunku studiów i zawodu najczęściej zależała od zainteresowań, cech charakteru badanych i aspiracji studentów. W opinii studentów najważniejszymi czynnikami charakterystycznymi dla zawodów medycznych były możliwość niesienia pomocy innym oraz praca z ludźmi. Badani w większości planowali podjęcie pracy zawodowej w zawodzie, w którym podjęli naukę. Większość studentów po skończeniu studiów deklarowała chęć pozostania w Polsce. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 70–80