Wsparcie a poczucie koherencji (SOC) jako wyznaczniki w powrocie do zdrowia u mężczyzn z rozpoznanym rakiem prostaty - Kurowska, Krystyna; Żmuda, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Antonovsky, twórca teorii salutogenetycznej, dowiódł, że człowiek posiada zasoby odpornościowe, które pozwalają mu przetrwać trudne sytuacje życiowe. Silne poczucie koherencji (SOC) i wsparcie pozwalają podjąć skuteczną walkę z chorobą. Cel pracy . Celem pracy było określenie poziomu poczucia koherencji oraz stopnia i rodzaju otrzymywanego wsparcia przez pacjentów z rakiem prostaty w walce z chorobą, a często o życie. Materiał i metody . Badania przeprowadzono na Oddziale Urologii Onkologicznej w Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Przebadano 82 mężczyzn z rozpoznanym rakiem prostaty. Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Wyniki . Wykazano, że chorzy mieli obniżony globalny poziom poczucia koherencji, różnice występowały we wsparciu wartościującym i emocjonalnym. Im wyższy poziom poczucia koherencji, tym mniej potrzebowali wsparcia emocjonalnego, im wyższe poczucie koherencji, tym mniejsze zapotrzebowanie na wsparcie informacyjne i większa zaradność. Wnioski . Wyniki wskazują na nieradzenie sobie pacjentów z problemami oraz na nieprzystosowanie się do życia z chorobą przewlekłą (nowotworową). Zbadanie tych zmiennych pozwoli na ustalenie zakresu opieki w stosunku do potrzeb osób z rozpoznanym rakiem prostaty. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 81–85