Poczucie koherencji a otrzymywane wsparcie wśród niepełnosprawnych pracowników zatrudnionych w zakładach pracy chronionej - Kurowska, Krystyna; Szumacher, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Poczucie koherencji (SOC) jest pojęciem wyjaśniającym związek wsparcia ze zdrowiem. Cel pracy. Celem pracy było określenie związku między poziomem poczucia koherencji a otrzymywanym wsparciem społecznym u osób niepełnosprawnych. Materiał i metody . Badaniem objęto 69 osób niepełnosprawnych, zatrudnionych w zakładach pracy chronionej. Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego (SOC-29), a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Wyniki . Osoby niepełnosprawne nie różniły się pod względem poziomu SOC w zależności od schorzenia czy przyczyny niepełnosprawności. Różnice pojawiają się w odniesieniu do otrzymywanego wsparcia oraz między zakresem niepełnosprawności a poczuciem sensowności i zaradności. Wnioski . Wysokie poczucie sensowności pozwala na lepsze funkcjonowanie w życiu codziennym. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 92–98