Próba porównania wiedzy i postaw studentów dwóch wybranych uczelni wyższych na temat doustnej antykoncepcji hormonalnej - Szyper, Aleksandra; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Według badań przeprowadzonych przez OBOP społeczeństwo polskie coraz częściej akceptuje doustne środki hormonalne jako sposób zapobiegania niechcianej ciąży. Obecnie aż 71% Polaków akceptuje tę metodę antykoncepcji. Celem pracy była próba porównania wiedzy i postaw studentów dwóch uczelni wyższych na temat doustnej antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody . W badaniu wzięło udział 259 studentów III roku studiów I stopnia: 87 studentów położnictwa, 48 — ratownictwa medycznego, 41 — informatyki oraz 83 — inżynierii środowiska. Anonimowe i dobrowolne badania ankietowe przeprowadzono za pomocą samodzielnie skonstruowanego kwestionariusza zawierającego 37 pytań zamkniętych jednokrotnego lub wielokrotnego wyboru oraz 8 pytań półotwartych. Do analizy statystycznej wykorzystano nieparametryczny test Kruskalla-Wallisa (p £ 0,05). Wyniki . Najczęstszym źródłem informacji na temat doustnej antykoncepcji hormonalnej był dla studentów internet. Grupą najczęściej czerpiącą informacje z tego źródła byli studenci położnictwa i inżynierii środowiska (p < 0,001). Wszyscy studenci położnictwa wiedzieli, że doustna antykoncepcja hormonalna nie jest dostępna bez recepty. Studenci informatyki istotnie częściej wykazywali brak wiedzy na ten temat (p < 0,001). Świadomi faktu, że doustna antykoncepcja hormonalna nie daje ochrony przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, byli studenci położnictwa oraz ratownictwa medycznego. Około 10% studentów Politechniki Warszawskiej deklarowało, że nie posiada informacji na ten temat (p < 0,01). Studenci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego istotnie częściej niż studenci Politechniki Warszawskiej deklarowali, że doustna antykoncepcja hormonalna znajduje inne zastosowania niż tylko zapobieganie niechcianej ciąży (p = NS). Wnioski . Ze względu na fakt, że w badanej grupie studentów wiedza na temat doustnej antykoncepcji hormonalnej była niewystarczająca, a większość badanych korzysta z internetu w poszukiwaniu informacji na temat tabletek antykoncepcyjnych, powinno się stworzyć profesjonalny serwis internetowy na temat doustnej antykoncepcji hormonalnej, zawierający obiektywne informacje źródłowe oparte na najnowszych wynikach badań naukowych. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 99–108