Standard edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z trądzikiem - Baranowska, Anna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Szepietowski, Jacek; Zdrodowska-Stefanow, Bożena; Kondzior, Dorota; Kowalczuk, Krystyna; Kowalewska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Trądzik pospolity to jedna z najczęstszych chorób skóry, która występuje u 35–90% młodzieży. Celem pracy było skonstruowanie standardu edukacji dla chorych z trądzikiem. Standard edukacji kobiet opracowano zgodnie z zaleceniami Europejskiego Ruchu na Rzecz Zapewnienia Jakości Opieki Pielęgniarskiej ( The European Quality Assurance Network ). Skonstruowano wzorzec edukacji chorych z trądzikiem w zakresie postępowania terapeutycznego i pielęgnacyjnego. W jego budowie uwzględniono zgodnie z obowiązującymi zasadami następujące rodzaje kryteriów: struktury, procesu oraz wyniku. W zakresie kryteriów starano się osiągnąć (według Apellman) następujące cechy: trafność, zrozumiałość, mierzalność i osiągalność. Wzorzec uzupełniono o załączniki dotyczące mechanizmu powstawania oraz rozwoju trądziku, wykazu czynników, które mogą powodować zaostrzenie objawów trądziku, wskazówek dla osób z trądzikiem: zalecenia ogólne, w zakresie pielęgnacji skóry, dobór kosmetyków, zalecenia dietetyczne i inne oraz kartę edukacji i wykaz zalecanej literatury. Wskazane jest prowadzenie edukacji młodzieży z trądzikiem w zakresie postępowania terapeutycznego i pielęgnacyjnego. W związku z powyższym skonstruowano standard edukacji pacjenta, w wyniku zastosowania którego będzie on posiadał wiedzę i umiejętności niezbędne do prowadzenia samoopieki i samopielęgnacji w przypadku występowania trądziku. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 116–121