Rola czynników psychicznych w rozwoju chorób - Kowalewska, Beata; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Ortman, Elżbieta; Gołębiewska, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Psychologia zdrowia jest działem psychologii stosowanej zajmującym się psychologicznymi aspektami zdrowia i choroby. Zarówno zwiększanie, jak i zmniejszanie napięcia emocjonalnego może prowadzić do zaburzeń w układzie neurowegetatywnym. Reakcje emocjonalne powodują bowiem aktywację podwzgórza, które uruchamia obronne mechanizmy motoryczne, trzewne i neurohormonalne. Długotrwałe stany emocjonalne doprowadzają do zaburzenia homeostazy, co może być odpowiedzialne za zaburzenia czynnościowe w układach i narządach, prowadzą także do wystąpienia schorzeń psychosomatycznych i spadku odporności. Celem pracy była analiza piśmiennictwa dotyczącego powyższego problemu i wskazanie roli pielęgniarki w umacnianiu zdrowia psychicznego chorego. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 134–141