Problemy codziennego funkcjonowania chorych na padaczkę - Rosińczuk-Tonderys, Joanna; Calkosiński, Ireneusz; Uchmanowicz, Izabela; Hulisz, Kamila (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Padaczka jest jedną z najczęściej występujących chorób neurologicznych. Wskaźnik rozpowszechnienia padaczki szacuje się na 1%, co oznacza, że w Polsce zapada na tę chorobę około 400 000 osób. W postępowaniu w przypadku osób chorujących na padaczkę chodzi głównie o akceptację choroby, umiejętne radzenie sobie z jej następstwami i pomoc w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia. Cel pracy. Celem niniejszej pracy jest ocena jakości życia chorych na padaczkę i poznanie psychospołecznego funkcjonowania ludzi z padaczką w społeczeństwie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Prywatnej Przychodni HiH we Wrocławiu w okresie od marca do czerwca 2007 roku. Narzędziem badawczym był kwestionariusz jakości życia (QL) według własnego opracowania. Grupę badanych stanowiło 50 dorosłych osób, u których rozpoznano padaczkę. Wyniki i wnioski. funkcjach poznawczych chorego - w koncentracji (78%) i zapamiętywaniu (59%). Zdecydowana większość badanych spędzała wolny czas w sposób bierny w otoczeniu rodziny lub przyjaciół. Padaczka była czynnikiem, który determinował życie towarzyskie. Ograniczała ich możliwości w pracy (26%) i zawieranie nowych znajomości (22%). Nastawienie do choroby zależało od tego, jaką chory przejawiał postawę życiową. Optymiści łatwiej akceptowali swoją chorobę i szybciej przystosowywali się do funkcjonowania w społeczeństwie (18%). Osobom o usposobieniu pesymistycznym trudniej było pogodzić się z tym, że chorują na padaczkę (82%). Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 371-378