Ocena wydolności funkcjonalnej pacjentów przed zabiegiem neurochirurgicznym i po jego wykonaniu - Ślusarz, Robert; Kubiatowska, Marzena; Szrajda, Justyna; Haor, Beata; Józwicka, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Przygotowanie pielęgniarskie chorego do zabiegu operacyjnego (neurochirurgicznego) stanowi istotne uzupełnienie przygotowania lekarskiego oraz zapewnia pacjentowi poczucie komfortu psychicznego w okresie zarówno przed operacją, jak i po jej wykonaniu, a także determinuje pozytywny jej przebieg i zakończenie. Ocena wydolności funkcjonalnej chorego przed zabiegiem operacyjnym i po jego przeprowadzeniu jest podstawowym elementem rozpoznania pielęgniarskiego, składową diagnozy pielęgniarskiej. Cel pracy. Głównym celem pracy była ocena wydolności funkcjonalnej chorych przed zabiegiem neurochirurgicznym i po jego wykonaniu. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 94 chorych hospitalizowanych na Oddziale Neurochirurgii Szpitala Wojewódzkiego we Włocławku. U wszystkich badanych wykonano jeden zabieg operacyjny, przygotowując chorego w trybie planowym. Chorych poddano dwukrotnej ocenie klinimetrycznej - przed zabiegiem neurochirurgicznym i po nim. Do oceny wydolności funkcjonalnej chorego przed zabiegiem operacyjnym i po nim zastosowano Skalę Oceny Samodzielności Funkcjonalnej (FIM) oraz Skalę Glasgow wyników końcowych (GOS). W ocenie występujących dolegliwości bólowych posłużono się Analogowo-Wzrokową Skalą Bólu (VAS). Oceny stopnia samodzielności chorego po zabiegu operacyjnym dokonano za pomocą Skali Karnofsky’ego (KPS). Na przeprowadzenie badań uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej. Wyniki i wnioski. Znaczna większość badanych po zabiegu neurochirurgicznym wykazywała lepszą wydolność funkcjonalną w porównaniu z okresem przed zabiegiem. Dolegliwości bólowe w istotny sposób wpływają na wydolność funkcjonalną chorego przed zabiegiem neurochirurgicznym i po jego wykonaniu, co oznacza, że ból jest czynnikiem ograniczającym samodzielność chorego. Przeważająca liczba pacjentów po zabiegu neurochirurgicznym wymaga nieznacznej pomocy ze strony opiekunów w wykonywaniu podstawowych czynności. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 379-383