Przygotowanie kobiet do karmienia piersią - Gebuza, Grażyna; Gierszewska, Małgorzata; Kaźmierczak, Marzena; Michalska, Estera; Kotzbach, Roman (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Zalety zdrowotne naturalnego karmienia zarówno dla matki, jak i dla dziecka są niepodważalne. Mleko ludzkie jest jedynym bezpiecznym, w pełni dostosowanym do potrzeb i możliwości układu pokarmowego noworodków i małych dzieci sposobem żywienia. Karmienie naturalne zapewnia optymalny rozwój i zdrowie. Jednym z czynników, które warunkują prawidłowy przebieg karmienia piersią, jest posiadanie przez kobietę określonego zasobu wiedzy i umiejętności. Położna powinna rozpoznać na podstawie diagnozy pielęgniarskiej poziom wiedzy oraz zaplanować proces edukacyjny zawierający właściwie dobrane zasady nauczania, udzielić pomocy podczas pierwszego karmienia, które warunkuje dalszy sukces, oraz wspierać kobiety emocjonalnie. Cel pracy. Celem pracy była ocena wiedzy o zaletach karmienia piersią kobiet rodzących pierwsze dziecko na Oddziale Położniczym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Materiał i metody. Metodą badawczą była ankieta autorska, składająca się z 27 pytań z zakresu wiedzy o zaletach karmienia naturalnego i postępowaniu w laktacji. Wypełnienie kwestionariusza ankiety było dobrowolne oraz anonimowe. Badania przeprowadzono w okresie 1-22 kwietnia 2008 roku na Oddziale Położniczym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Badaniami objęto 100 losowo wybranych położnic. Wyniki. Dla większości badanych kobiet priorytetem karmienia piersią jest zdrowie dziecka. Według ankietowanych karmienie piersią jest ważnym elementem więzi emocjonalnej z nowo narodzonym dzieckiem. Większość kobiet zna wpływ karmienia piersią na zdrowie dziecka. Zdecydowana większość badanych szukała informacji na temat karmienia piersią i stwierdziła, że konieczne jest zdobywanie wiedzy w tym zakresie. Wnioski. Z analizy zgromadzonego materiału wynika, że badane kobiety posiadały dość zróżnicowany zakres wiedzy i umiejętności. Dowodzi to konieczności prowadzenia zaplanowanej i systematycznej edukacji, dostosowanej do indywidualnych potrzeb kobiet po porodzie. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 406-412