Świadomość pożądanych zachowań zdrowotnych jako czynnika warunkującego oddziaływanie edukacyjne pielęgniarki w przygotowaniu do samoopieki pacjenta po przebytym udarze mózgu - Girzelska, Joanna; Kościołek, Aneta; Mianowana, Violetta; Dobrowolska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Rozpoznanie udaru mózgu, rokowanie i dalsza egzystencja po udarze stanowią dla pacjenta i jego rodziny wielką niewiadomą, z której wynika ogromny zakres zadań edukacyjnych dla personelu medycznego, w tym także dla pielęgniarki. W zapobieganiu udarów istotną rolę odgrywa edukacja zdrowotna, mająca na celu wzbogacenie osób po udarze i ich rodzin w wiedzę i umiejętności konieczne do przyjęcia zachowań korzystnych dla zdrowia. Należy do nich głównie prowadzenie zdrowego stylu życia, do którego zalicza się niepalenie tytoniu, ograniczenie spożycia alkoholu, 7–8 godzin snu na dobę, aktywność fizyczna, utrzymywanie prawidłowej masy ciała i inne. Cel pracy. Celem niniejszego badania było określenie świadomości pożądanych zachowań zdrowotnych wśród pacjentów po przebytym udarze mózgu jako czynnika warunkującego działania edukacyjne pielęgniarki w przygotowaniu do samoopieki. W pracy starano się odpowiedzieć na pytanie, czy badani mają wiedzę w zakresie zalecanego stylu życia obejmującego głównie prawidłowe żywienie, aktywność fizyczną oraz jakie są oczekiwania pacjentów dotyczące wiedzy i umiejętności w zakresie zalecanego stylu życia. Materiał i metody. Zbadano 99 chorych przebywających na Oddziale Neurologii z Pododdziałem Udarowym w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie, leczonych z powodu udaru mózgu. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Wyniki dotyczące wiedzy ankietowanych odnośnie zalecanego stylu życia po przebytym udarze mózgu wykazały, że tylko około 33% badanych ma wiedzę w tym zakresie, aż 66,67% badanej grupy nie zna zasad stylu życia zalecanego po udarze. Wyniki badań dotyczące żywienia wykazały, że tylko około 34% badanej grupy ma wiedzę na temat prawidłowego żywienia po udarze mózgu, a ponad 65% respondentów nie posiada wiedzy w tym zakresie. Badania wykazały, że około 57% osób oczekuje informacji dotyczących żywienia. Około 33% badanej grupy chce uzyskać wiedzę dotyczącą zalecanej aktywności fizycznej oraz metod radzenia sobie ze stresem. Niewiele mniej badanych (ok. 26%) chciałoby wiedzieć, jakie są sposoby redukcji masy ciała. Aż 73,73% respondentów chce poznać metody rezygnacji ze spożywania alkoholu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 413-419