Poczucie koherencji (SOC) a style radzenia sobie z chorobą u osób z rozpoznaniem raka jajnika i jądra - Kurowska, Krystyna; Jaworska, Mirosława (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Czynnikiem wpływającym na umiejętność radzenia sobie ze stresem jest poczucie koherencji (SOC). Wysokie SOC daje wiarę w sens życia, jego uporządkowanie, przewidywalność - co sprawia, że chce się być zdrowym i sprawnie funkcjonować. Cel pracy. Określenie poziomu SOC oraz zastosowanych przez chorych na raka narządów płciowych, będących w trakcie terapii onkologicznej, stylów radzenia sobie w trudnej sytuacji, w ich walce z chorobą o powrót do optymalnego stanu zdrowia, a często o życie. Materiał i metody. Przebadano 78 pacjentów będących w trakcie terapii onkologicznej w Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a radzenie sobie w sytuacjach stresowych zmierzono na podstawie kwestionariusza CISS. Wyniki. Pacjenci z rozpoznaną chorobą nowotworową narządów płciowych mają obniżony poziom SOC. Osoby badane z wyższym SOC częściej wybierały styl radzenia sobie skoncentrowany za zadaniu. Znacznie rzadziej wybierały emocjonalne podejście do problemu. Wnioski. Określenie poziomu SOC i rodzajów stylów radzenia sobie z chorobą może posłużyć jako wykładnik w prognozowaniu opieki nad pacjentem na różnych etapach choroby nowotworowej. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 429-434