Wypalenie zawodowe wśród pielęgniarek pracujących na oddziałach neurologicznych - Ogińska, Janina; Żuralska, Regina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Wypalenie zawodowe dotyczy osób narażonych na długotrwały stres, przepracowanie, mających podczas swojej codziennej pracy bezpośredni kontakt z ludźmi przy jednoczesnym braku czasu na odpoczynek i nieradzeniu sobie z pojawiającymi się obciążeniami oraz braku satysfakcji z wykonywanych obowiązków zawodowych. Cel pracy. Celem niniejszej pracy było ukazanie zjawiska wypalenia zawodowego wśród pielęgniarek pracujących na oddziałach neurologicznych. Materiały i metody. Badania przeprowadzono na przełomie 2008-2009 roku wśród 112 pielęgniarek oddziałów neurologicznych na terenie Gdańska i Elbląga. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem opracowanego przez autorki kwestionariusza ankiety. Wyniki. Uzyskane wyniki badań potwierdziły występowanie w badanej grupie objawów i zachowań typowych dla zespołu wypalenia zawodowego. Ujawniły one, że 19,6% respondentek prezentuje objawy i zachowania o dużej intensywności, co może wskazywać na wysoki poziom wypalenia. Głównymi czynnikami sprzyjającymi tej sytuacji są przewlekłe oraz nadmierne obciążenia (obcowanie z cierpieniem, bezradność, zagrożenie bezpieczeństwa osobistego) i przeciążenia obowiązkami. Czynnikami, które najbardziej obniżają wydajność pracy, są nadmiar wypełnianej dokumentacji, brak sprzętu, niskie płace, zła organizacja pracy i dyżury nocne. Wnioski. W badaniach wykazano duże zapotrzebowanie respondentek na profilaktykę wypalenia zawodowego. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 435-442