Ocena znajomości ustawy o zawodzie pielęgniarki i położnej przez studentów pielęgniarstwa i położnictwa oraz pielęgniarki i położne - Rozwadowska, Emilia; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Kropiwnicka, Ewa; Lankau, Agnieszka; Lewko, Jolanta; Kowalczuk, Krystyna; Baranowska, Anna; Chilicka, Magdalena Anna; Damme-Ostapowicz, Katarzyna Van; Tołoczko, Helena; Wiśniewska, Anna; Trypuć, Marta; et al. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Znajomość powszechnie obowiązujących przepisów dotyczących zawodów pielęgniarki i położnej ma istotne znaczenie zarówno dla studentek pielęgniarstwa i położnictwa, jak i czynnych zawodowo pielęgniarek. Cel pracy. Analiza wyników znajomości ustawy z dnia 15 lipca 1996 roku o zawodach pielęgniarki i położnej (Dz.U. z 1996 r. nr 91, poz. 410) przez studentów pielęgniarstwa i położnictwa studiów licencjackich oraz pielęgniarki studiujące na magisterskich studiach uzupełniających i czynne zawodowo położne. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 129 studentów kierunku pielęgniarstwo, położnictwo oraz czynnych zawodowo pielęgniarek i położnych. W badaniach zastosowano autorski kwestionariusz składający się z części ogólnej oraz zasadniczej. Wyniki. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono między innymi, że większość respondentów słusznie uznała za fałszywe stwierdzenie: "Pielęgniarka/położna będąca obywatelem państwa członkowskiego UE nie może uzyskać na terenie Polski prawa wykonywania zawodu", podobnie jak: "Obowiązek tajemnicy zawodowej pielęgniarki/położnej ustaje z chwilą śmierci pacjenta". W przypadku problemu: "Podjęcie wykonywania zawodu pielęgniarki/położnej po upływie 5 lat od ukończenia stażu podyplomowego lub po przerwie w wykonywaniu zawodu dłuższej niż 5 lat jest niemożliwe" wykazano znaczną niewiedzę wśród respondentów. W kwestii, że "Pielęgniarka ma obowiązek udzielić pomocy w każdym przypadku niebezpieczeństwa utraty życia, poważnego uszczerbku na zdrowiu pacjenta, zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami zawodowymi" prawie wszyscy badani odpowiedzieli poprawnie, tak jak w przypadku, że "Pielęgniarka/ położna nie ma obowiązku poinformowania pacjenta o jego prawach". Stwierdzenie mówiące, że "W wyjątkowych przypadkach pielęgniarka/położna ma prawo odmówić wykonania zalecenia lekarskiego, podając niezwłocznie przyczynę odmowy na piśmie", poprawnie oceniło aż 100% położnych i większość pozostałych grup badanych. Wnioski. Przeważająca większość badanych wykazała dużą znajomość przepisów obowiązujących pielęgniarki i położne. Najwięcej poprawnych odpowiedzi spośród badanych udzieliły studentki II roku studiów licencjackich pielęgniarstwa. Pytanie, na które udzielono najmniej poprawnych odpowiedzi, dotyczyło podjęcia wykonywania zawodu po upływie 5-letniej przerwy. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 443–454