Strategie radzenia sobie ze stresem w grupie studentów pielęgniarstwa z uwzględnieniem korzystania ze środków psychoaktywnych - Szczyrba-Maroń, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Obszar nauka-praca to potencjalne źródło stresu, a okres studiów daje możliwości nauczenia się sposobów radzenia sobie ze stresem - zarówno tych dających pozytywne rezultaty, jak i niekonstruktywnych. Stosowanie i nadużywanie substancji psychoaktywnych zajmuje szczególne miejsce wśród sposobów radzenia sobie z sytuacjami stresowymi. Zagrożenie pojawia się wtedy, gdy jednostka wykorzystuje strategie ucieczkowo-unikowe (m.in. używanie substancji psychoaktywnych) tak często, że wypierają one inne sposoby. Problem zaczyna się już podczas studiów, gdzie alkohol i inne substancje stają się pomocnikiem studentów, a później młodych lekarzy lub pielęgniarek w zmaganiu się ze stresem, którego doświadczają na co dzień. Cel pracy. Celem przedstawionych badań było określenie sytuacji stresujących w życiu studentów I roku pielęgniarstwa Wydziału Opieki Zdrowotnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (studia licencjackie) oraz rozpoznanie sposobów radzenia sobie z tymi sytuacjami. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 72 studentów I roku pielęgniarstwa. Narzędziem badawczym była ankieta autorstwa mgr Agaty Wons (Zakład Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach) oraz kwestionariusz WCQ Folkman S. & Lazarus R.S. Dodatkowo uwzględniono korzystanie ze środków psychoaktywnych jako metodę walki ze stresem. Wyniki i wnioski. Najczęściej wymienianą i najbardziej stresującą sytuacją są dla badanych kolokwia. Najczęściej stosowanym sposobem radzenia sobie z sytuacjami stresującymi jest myślenie życzeniowe. W dalszej kolejności pojawiają się: obwinianie się, walka oraz pozytywne przewartościowanie, a także planowane rozwiązywanie problemu. Aż 60% badanych studentów podaje, że nie stosuje używek jako sposobu radzenia sobie ze stresem. Nikt z badanych nie deklaruje stosowania narkotyków jako metody walki ze stresem. Dla 25% badanych tabletki są środkiem, który pomaga im w sytuacjach stresujących, a 15% badanych wymienia alkohol. Wyniki wydają się niepokojące i rodzą refleksję dotyczącą potrzeby tworzenia profilaktycznych programów w obszarze radzenia sobie ze stresem, a także korzystania ze środków psychoaktywnych. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 455-460