Zaburzenia nerwicowe u pielęgniarek oddziałów psychiatrycznych - Tsirigotis, Konstantinos; Gruszczyński, Wojciech; Tokarska, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Praca pielęgniarek jest związana z wysokim poziomem zagrożenia stresem. Zawód ten wymaga zwiększonego wysiłku psychicznego (co wiąże się z obserwacją różnych stanów chorego), osobistego zaangażowania w sprawy cierpiących ludzi i zwiększonej odpowiedzialności za wyniki swojej pracy. Cel pracy. Zasadniczym celem pracy było poznanie częstości występowania i rodzajów zaburzeń nerwicowych w środowisku pielęgniarek psychiatrycznych zatrudnionych na oddziałach szpitalnych. Materiał i metody. Badana grupa składała się z 60 pielęgniarek w wieku 27-55 lat. Do badań zastosowano Kwestionariusz Objawowy S-II Aleksandrowicza. Wyniki. U większości pielęgniarek (63,3%) stwierdzono występowanie zaburzeń nerwicowych, przy czym u 36,7% z nich miały one charakter utrwalony i wymagały leczenia farmakologicznego i psychoterapeutycznego. W grupie zaburzeń nerwicowych dominowały: zakłócenia funkcji seksualnych (50%) i relacji społecznych (50%), objawy psychosomatyczne (48%), zespół zmęczenia (42%), zaburzenia snu (41%) oraz zaburzenia myślenia. Stwierdzone zaburzenia nerwicowe odpowiadały syndromowi wypalenia zawodowego, a czynnikami stresogennymi były: charakter zawodu pielęgniarskiego (98%) oraz specyfika pacjenta "psychiatrycznego". Nie wykazano zależności między stażem w dziedzinie pielęgniarstwa psychiatrycznego a objawami nerwicowymi; stwierdzono natomiast powiązanie ze stażem pielęgniarskim w ogóle. Wnioski. Zaburzenia nerwicowe są poważnym zdrowotnym i społecznym problemem pielęgniarek psychiatrycznych. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 461-468