Kierunki edukacji zdrowotnej rodzin chorych po udarze niedokrwiennym mózgu w profilaktyce wtórnej - Hebel, Kazimiera; Lesińska-Sawicka, Małgorzata; Waśkow, Monika (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Udar mózgu stanowi w Polsce główną przyczynę niepełnosprawności osób powyżej 40. roku życia. Opieka rodziny nad osobą przewlekle chorą i niepełnosprawną jest zasadniczą formą pomocy tym chorym. Obecnie chory i jego rodzina coraz częściej są postrzegani jako partnerzy pracowników ochrony zdrowia. Wyrazem takiej partnerskiej relacji są między innymi działania edukacyjne. Zakres wsparcia informacyjno-edukacyjnego zależny od kilku czynników, między innymi od poziomu wiedzy. W pracy przedstawiono najważniejsze kierunki edukacji zdrowotnej członków rodzin chorych po udarze mózgu. Głównymi celami edukacji poudarowej są: poprawa stanu funkcjonalnego chorego, zmniejszenie obciążenia fizycznego i psychicznego opiekunów, zapobieganie powikłaniom chorobowym wynikającym z niepełnej sprawności oraz profilaktyka wtórna udaru mózgu. Do zamierzonych korzyści należą: promowanie właściwego stylu życia, poprawa kondycji fizycznej oraz psychicznej chorego i członków jego rodziny, zwiększenie wiedzy na temat udarów mózgu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 497-502