Holistyczne podejście do pacjenta w celu optymalizacji leczenia guzów wewnątrzkanałowych kręgosłupa - Szweda, Agnieszka; Chantsoulis, Marzena; Świątkowska-Wróblewska, Katarzyna; Sakowski, Jarosław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Zmiany rozrostowe w obrębie kręgosłupa mogą dotyczyć zarówno elementów kostnych, jak i lokalizować się wewnątrzkanałowo. Wskazaniem do leczenia operacyjnego, poza aspektem resekcji onkologicznej, są stenoza kanału, niestabilność kręgosłupa związana z destrukcją kostną, deficyt neurologiczny, a także silne dolegliwości bólowe. Przedstawienie optymalnego - holistycznego postępowania diagnostycznego, neurochirurgicznego, pielęgniarskiego i fizjoterapeutycznego na podstawie własnych doświadczeń klinicznych. Opisano i oceniono dwa przypadki kazuistyczne, które zakwalifikowano w trybie pilnym do leczenia operacyjnego z powodu wewnątrzkanałowych guzów kręgosłupa, stanowiące podstawę do omówienia optymalnego - holistycznego postępowania diagnostycznego, neurochirurgicznego, w zakresie opieki pielęgniarskiej oraz fizjoterapeutycznego. Wczesna diagnostyka oraz zastosowanie optymalnego leczenia operacyjnego, opieki pielęgniarskiej z intensywną fizjoterapią okołooperacyjną mogą korzystnie wpłynąć na stan funkcjonalny pacjentów, co wpływa na jakość życia osób objętych tymi zmianami chorobowymi. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 518-522