Udział pielęgniarki w diagnostyce chorób alergicznych - testy skórne - Ziętkowska, Elżbieta; Ziętkowski, Ziemowit; Bodzenta-Łukaszyk, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Choroby alergiczne są jednym z najczęściej występujących schorzeń współczesnej cywilizacji. Większość chorób z tej grupy ma charakter przewlekły i wymaga systematycznego leczenia. Leczenie alergii jest trudne i musi być wielokierunkowe. Podstawowym badaniem, które wykonuje się w przypadku chorób alergicznych, są testy skórne. Są one najbardziej skuteczną metodą służącą do wykrywania uczulenia i określenia uczulającego alergenu. W zależności od miejsca podania alergenu wyróżnia się: testy śródskórne, punktowe oraz naskórkowe - płatkowe. Znaczącą rolę w procesie diagnozowania pacjenta chorego na alergię odgrywa pielęgniarka, która powinna udzielić informacji choremu na temat istoty, celu i przebiegu przeprowadzonego testu diagnostycznego, a także prawidłowo założyć, odczytać i udokumentować wyniki przeprowadzonych testów. Poza tym sprawuje ona opiekę zarówno przed przeprowadzeniem testów, w ich trakcie, a także po ich wykonaniu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 523-528