Metody planowania rodziny w grupie kobiet zamężnych - wybór, ocena, satysfakcja - Bączek, Grażyna; Kawecka, Nina; Dmoch-Gajzlerska, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Planowanie rodziny jest zagadnieniem istotnym w praktyce zawodowej położnej. Położna pracująca w konkretnej społeczności lokalnej powinna znać strukturę, oczekiwania i poziom wiedzy swoich podopiecznych/klientek. To rozpoznanie stanowi podstawę do planowania jej pracy w wymiarze edukacyjno-zdrowotnym. Cel pracy. Oceniono metody planowania rodziny stosowane przez kobiety w związkach małżeńskich. Analizowano źródła informacji, kryteria wyboru, wpływ na pożycie płciowe oraz ogólną ocenę i satysfakcję badanych. Materiał i metody. Za pomocą metody sondażu diagnostycznego przebadano 100 kobiet w wieku 20-45 lat będących w związkach małżeńskich. Narzędziem badawczym był samodzielnie skonstruowany dla celów pracy kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Najczęściej stosowanym źródłem informacji na temat metod planowania rodziny były czasopisma, poradniki i książki (59%). Następnie wskazano lekarza (56%), a tylko 13% szukało porady u położnej. Najczęściej stosowano następujące metody: prezerwatywę (36%), hormonalne tabletki doustne (35%), stosunek przerywany (26%), metody naturalne (28%). Kobiety kierowały się takimi czynnikami w wyborze, jak: skuteczność (49%), bezpieczeństwo zdrowotne (38%), wygoda w stosowaniu (31%) oraz cena (8%). Stosowaną metodę (lub metody) oceniło dobrze 57% respondentek, 32% wybrało ocenę bardzo dobrą, 68% badanych kobiet uznało, że wybrana metoda nie zaburza pożycia seksualnego, 30% zadeklarowało, że tylko w niewielkim stopniu. Zdecydowaną poprawę pożycia małżeńskiego zadeklarowało 20% respondentek, 26% odpowiedziało, że raczej tak. Według 18% dana metoda raczej nie poprawiła jakości pożycia, a 34% nie posiada zdania na ten temat. Większość par małżeńskich (54%) nie planuje powiększenia rodziny, 22% - planuje macierzyństwo, a 22% jeszcze nie wie. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 266-271