Czynniki demograficzne a formy otrzymanego wsparcia u osób uzależnionych od alkoholu - Glińska, Jolanta; Zasada, Jolanta; Brosowska, Beata; Lewandowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Alkoholizm jest chorobą przewlekłą, która wymaga systematycznego leczenia, wsparcia i opieki. Według danych statystycznych co czwarta osoba w Polsce ma kontakt z osobą z problemem alkoholowym. Uzależnienie alkoholowe częściej dotyczy mężczyzn, chociaż w dużym stopniu również kobiet i młodzieży. W latach 30. XX wieku zaczął się umacniać ruch Anonimowych Alkoholików, a później AL-Anon. Za pomocą tych organizacji rozpoczęła się walka z alkoholizmem, opierająca się przede wszystkim na różnych rodzajach wsparcia społecznego. Jednym z głównych założeń AA jest posiadanie pragnienia zaprzestania picia. Cel pracy. Oceniono formy udzielanego wsparcia osobom uzależnionym od alkoholu w zależności od czynników demograficznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 74 osób uczestniczących w spotkaniach AA za pomocą ankiety własnego autorstwa. Dane analizowano przy użyciu metody Pearsona. Wyniki i wnioski. W badanej grupie przeważali mężczyźni, którzy otrzymali najwięcej wsparcia zarówno ze strony grup samopomocy, jak i rodziny. Stwierdzono słabą zależność statystyczną między czynnikami demograficznymi a formami wsparcia. Głównym źródłem wsparcia były grupy samopomocy oraz rodzina. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 279-284