Zapotrzebowanie rodzin pacjentów hospitalizowanych na wiedzę z zakresu odleżyn - Grochans, Elżbieta; Śnieżek-Grochowicz, Danuta; Stanisławska, Marzanna; Jurczak, Anna; Szkup, Małgorzata; Starczewska, Małgorzata; Markowska, Agnieszka; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Bardzo często starość wiąże się z niepełnosprawnością i uzależnieniem od opieki osób drugich. Brak fachowego przygotowania opiekunów powoduje, że w szpitalu zauważa się wzrost liczby przyjmowanych pacjentów z odleżynami powstałymi w warunkach domowych. Cel pracy. Celem pracy było rozpoznanie zapotrzebowania rodzin pacjentów hospitalizowanych w jednym z klinicznych szpitali w Szczecinie na wiedzę dotyczącą profilaktyki odleżyn. Materiał i metody. Badaniami objęto 204 osoby - członków rodzin pacjentów w III i IV kategorii pielęgnowania hospitalizowanych w SPSK Nr 1 w Szczecinie od grudnia 2007 roku do kwietnia 2008 roku. Metodą badań był sondaż diagnostyczny, narzędziem badawczym - własny kwestionariusz ankiety. Wyniki. Analiza wykazała, że największe zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą profilaktyki odleżyn odnosiło się do rodzaju pomocy rodzinie opiekującej się w domu osobą przewlekle chorą (86,3%) oraz do sposobu dofinansowania z NFZ do sprzętu stosowanego w profilaktyce odleżyn (82,8%). Ankietowani za najbardziej oczekiwane źródło informacji wskazywali lekarza rodzinnego i pielęgniarkę na oddziale szpitalnym. Analiza uzyskanej wiedzy wykazała, że najwięcej informacji uzyskali ankietowani o objawach odleżyn (60,8%), miejscach powstawania odleżyn oraz działaniach zapobiegających powstawaniu odleżyn (59,8%), o przyczynach powstawania odleżyn (57,8%), o dofinansowaniu do sprzętu z NFZ oraz pomocy dla rodziny opiekującej się przewlekle chorym w domu (55,9%). Najczęściej wskazywanym przez respondentów źródłem otrzymanej wiedzy była pielęgniarka na oddziale szpitalnym i lekarz rodzinny. Wnioski. Różnice pomiędzy zapotrzebowaniem a uzyskaniem informacji przez rodziny pacjentów na temat profilaktyki odleżyn wskazują na potrzebę prowadzenia zorganizowanych działań edukacyjnych w tym zakresie. Społeczne oczekiwania świadczą o konieczności zwiększenia zaangażowania pracowników ochrony zdrowia w edukację rodzin pacjentów hospitalizowanych dotyczącą profilaktyki odleżyn. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 285-291