Subiektywna ocena wiedzy młodzieży licealnej w zakresie fizjologii cyklu miesiączkowego kobiety - Kanadys, Katarzyna; Lewicka, Magdalena; Niziołek, Iwona; Bąk, Magdalena; Stawarz, Barbara; Wiktor, Henryk (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Wiedza młodzieży w zakresie fizjologii cyklu miesiączkowego jest ważnym wykładnikiem poziomu edukacji zdrowotnej społeczeństwa. Spośród publikacji indeksowanych w ostatnich latach w bazie Medline niewiele jest doniesień oceniających poziom wiedzy młodzieży w tym zakresie. Cel pracy. Celem niniejszej pracy była ocena subiektywnej wiedzy na temat fizjologii cyklu miesiączkowego kobiety. Materiał i metody. Przeprowadzono badania dotyczące wiedzy na temat fizjologii cyklu miesiączkowego kobiety, obejmując 160-osobową, losowo wybraną grupę młodzieży licealnej przy zastosowaniu kwestionariusza ankiety własnego autorstwa. Uzyskane wyniki badań analizowano statystycznie, przyjmując 5-procentowe ryzyko błędu wnioskowania. Wyniki i wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że badana młodzież najczęściej określała swój poziom wiedzy dotyczący fizjologii cyklu miesiączkowego kobiety jako zadowalający. Większość badanej młodzieży licealnej wskazała pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego jako pierwszy dzień cyklu miesiączkowego. W badaniach własnych wykazano, że badana młodzież posiada niewystarczającą wiedzę na temat faz cyklu miesiączkowego kobiety. Badana młodzież uważa, że podstawowa temperatura ciała wzrasta po owulacji. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 292-298