Ocena jakości opieki pielęgniarskiej w hospicjum stacjonarnym - Krukowski, Jerzy; Kretowicz, Katarzyna; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Troska o jakość świadczeń udzielanych w zakładach opieki zdrowotnej to jedno z najważniejszych wyzwań współczesnej ochrony zdrowia. W dobie konkurencyjności na rynku, zabiegania o pacjentów, których poziom wymagań wciąż rośnie, staje się nieodzownym elementem zarządzania we wszystkich placówkach zajmujących się zdrowiem. Opieka paliatywna to szczególna dziedzina opieki zdrowotnej, bowiem jej celem jest zapewnienie jak najwyższego poziomu jakości życia nieuleczalnie chorym, w schyłkowej fazie choroby. Jakość opieki pielęgniarskiej w hospicjum ma wpływ na jakość życia pacjentów. Cel pracy. Celem pracy była ocena jakości opieki pielęgniarskiej w hospicjum stacjonarnym. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Hospicjum Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Chojnicach, które funkcjonuje od maja 2003 roku. Placówka ta obejmuje swym zasięgiem głównie populację powiatu chojnickiego i powiatów ościennych. Do badania wykorzystano metody analizy i krytyki piśmiennictwa oraz sondażu diagnostycznego. Zastosowane techniki badawcze to analiza dokumentacji, wywiad oraz obserwacja. Narzędziem zastosowanym do badań był arkusz oceny BOHIPSZO opracowany przez Helenę Lenartowicz, zmodyfikowany przez autorów opracowania. Wyniki. Z przeprowadzonych badań wynika, że jakość opieki pielęgniarskiej w poszczególnych obszarach kształtowała się na różnym poziomie, wahając się w zakresie 73,33-99,49%. Najwyższą jakość osiągnięto w zakresie realizacji zabiegów leczniczo-pielęgnacyjnych, najniższą - w obszarze organizowania i dokumentowania opieki pielęgniarskiej. Wnioski. Ocena jakości opieki pielęgniarskiej to zbiór informacji niezbędnych do doskonalenia jakości opieki. Należy prowadzić dalsze badania w tym kierunku. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 299-303