Orientacja życiowa a wsparcie społeczne u osób z rozpoznaną astmą - Kurowska, Krystyna; Grabowska, Renata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Poczucie koherencji (SOC) jest konstruktem wyjaśniającym związek wsparcia ze zdrowiem. Wysokie SOC daje wiarę w sens życia, jego uporządkowanie, przewidywalność - co sprawia, że chce się być zdrowym i sprawnie funkcjonować. Innym z istotnych zasobów zewnętrznych mających wpływ na stan zdrowia jest wsparcie społeczne. Celem badań było określenie poziomu SOC i wsparcia społecznego u osób z rozpoznaną astmą. Materiał i metody. Przebadano 81 pacjentów z Pracowni Badań Czynnościowych Układu Oddechowego w szpitalu im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy (marzec 2007-marzec 2008). Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Wyniki. Poczucie koherencji jest najwyższe w przypadku zrozumiałości, nieco niższe w poczuciu zaradności i najniższe w poczuciu sensowności. Osoby chorujące na astmę preferowały najczęściej wsparcie informacyjne, a najmniej wsparcie emocjonalne. Wnioski. Poczucie koherencji i otrzymywane wsparcie społeczne zależą od: wpływu choroby na funkcjonowanie w życiu codziennym i zawodowym oraz od pojawiających się nagłych ataków duszności i lęku przed nimi. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 304-309