Poziom wiedzy pacjentów z cukrzycą oraz udział pielęgniarek w edukacji diabetologicznej - Mirowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Współczesna opieka diabetologiczna nie może istnieć bez edukacji zdrowotnej, którą pielęgniarki mają wpisaną ustawowo w swój zawód. Ustawa z dnia 5 lipca 1996 roku oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 listopada 2007 roku jasno precyzują funkcje edukacyjne pielęgniarek dotyczące przygotowania pacjenta do samoopieki. Cel pracy. Założeniem pracy była ocena wiedzy pacjentów z cukrzycą oraz udział pielęgniarek w edukacji diabetologicznej. Materiał i metody. W pracy przeprowadzono analizę piśmiennictwa z zakresu edukacji zdrowotnej w procesie pielęgnowania pacjentów z cukrzycą. Wyniki. Poziom wiedzy osób chorujących na cukrzycę jest niewystarczający. Wnioski. Udział pielęgniarek w pełnieniu roli edukatora chorego na cukrzycę jest niezadowalający. Istnieje potrzeba doskonalenia zawodowego pielęgniarek w zakresie edukacji diabetologicznej. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 316-322