Zastosowanie systemu wspierająco-uczącego w opiece nad pacjentem z przetoką jelitową - Kózka, Maria; Bazaliński, Dariusz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Zabieg chirurgiczny zakończony wyłonieniem przetoki jelitowej doprowadza do znacznego upośledzenia zarówno aktywności, jak i subiektywnej jakości życia. Zmiana obrazu własnego ciała, utrata kontroli nad funkcją zwieraczy, wystąpienie powikłań miejscowych lub ogólnych może w znacznym stopniu wydłużyć okres akceptacji i adaptacji do życia z przetoką. Interwencje pielęgniarskie wdraża się na podstawie ogólnego stanu pacjenta, a także jego deficytu wiedzy i możliwości psychofizycznych. Celem pracy jest przedstawienie praktycznego zastosowania systemu wspierająco-uczącego w opiece nad pacjentem z przetoką jelitową, który opiera się na asystowaniu pielęgniarki jako osoby pomagającej, motywującej w nauczeniu i przygotowaniu do samoopieki terapeutycznej. System stosuje się u osób, które są potencjalnie zdolne do opiekowania się sobą, ale nie mają wystarczającej wiedzy lub motywacji, lub wymagają pomocy w podejmowaniu decyzji. Głównymi metodami w tym systemie są udzielanie choremu wsparcia społecznego i uczenie go uzyskania przez niego samodzielności i niezależności w codziennym pielęgnowaniu i funkcjonowaniu z przetoką jelitową. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 337-341