Współczesna wizja pielęgniarstwa w systemie e-Zdrowia - Binkowska-Bury, Monika; Nagórska, Małgorzata; Januszewicz, Paweł (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Dokonujący się w ostatnich latach rozwój nowoczesnych technologii informacyjnych sprawił, że znalazły one zastosowanie w wielu dziedzinach, w tym także w pielęgniarstwie. Zaawansowane technologie mają ogromny potencjał, pozwalają ułatwić i udoskonalić praktykę pielęgniarską, zaoszczędzić cenny czas pielęgniarek i efektywniej kontaktować się z pacjentami. Wszystko to sprawia, że zastosowanie nowoczesnych technologii w pielęgniarstwie jest nieuniknione i staje się coraz bardziej powszechne. Celem pracy jest omówienie roli nowoczesnych technologii telekomunikacyjnych dla współczesnej wizji pielęgniarstwa. W pracy opisano zmiany w pielęgniarstwie, które wynikają z rozwoju zaawansowanych technologii, oraz efekty wpływu tych technologii na praktykę pielęgniarską. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 342-347